Voordelen bij het nemen van een ijsbad:

Het gelukshormoon

Bij het nemen van een ijsbad komt er adrenaline, het gelukshormoon dopamine en ontstekingsremmende corticoïden vrij, die het herstel bevorderen. Ook topsporters stappen steeds vaker na hun training in een ijsbad. Ook bij slaapstoornissen helpt het nemen van een ijsbad. Een ijsbad maakt dat je je gelukkiger voelt. Voor koukleumen klinkt dit misschien ongeloofwaardig, maar kou maakt toch echt gelukkig. Door uit je comfortzone te treden en je over te geven aan de kou, krijgen je gelukshormonen een flinke boost en kan je lichaam gek genoeg zelfs warm worden. Koude stimuleert de afgifte van endorfine, wat weer de afgifte van stresshormonen remt. Daarnaast reguleert endorfine de afgifte van dopamine en serotonine, ook wel gelukshormonen genoemd. Ook krijgt noradrenaline een boost, wat ervoor zorgt dat we ons lekker opgewekt, geconcentreerder en gemotiveerder voelen.

Een ijsbad houdt je jong.

Koudetherapie verhoogt het glutathion in je lichaam. Dit is een van de meest krachtige anti-aging stofjes. Daarnaast helpt dit stofje bij het versterken van je immuunsysteem en het afvoeren van afvalstoffen.

Bruin vet

In het menselijk lichaam kan onderscheid worden gemaakt tussen bruin en wit vetweefsel. Het bruine vet wordt gezien als het gezonde vet omdat het de energie die je binnenkrijgt uit voeding omzet in warmte. Bruin vet is dus nodig om de lichaamstemperatuur in het lichaam te reguleren. Het witte vet daarentegen zet de energie niet om, maar slaat het alleen op. Dit type vetweefsel bevindt zich voornamelijk rondom de organen en achter de huid – het vet van het welbekende bierbuikje. Hoewel de meeste mensen een negatieve associatie hebben met het woord ‘lichaamsvet’, heeft bruin vet een zeer mooie eigenschap; dankzij bruin vet zijn we in staat het witte ongezonde vet te verbranden. En laat het nou net zo zijn dat een ijsbad zorgt voor een toename in de hoeveelheid bruin vet!