Over mindset en een ijsbad gesproken!

Maarten van der Weijden wordt tegenwoordig regelmatig ingehuurd als spreker op evenementen. Hij is actief bezig bent met de Maarten van der Weijden foundation waar hij zich inzet voor kanker onderzoek. Maarten heeft in enkele jaren meer dan 17 miljoen Euro ingezameld voor zijn stichting en 3 keer de elfstedentocht gezwommen.
In 2008 won hij het olympisch goud bij de 10 km open water zwemmen nadat hij in 2001 leukemie had gehad. Over mindset en een ijsbad gesproken!

Ik sprak Maarten over zijn werkzaamheden en hoe het ijsbad Polarboost op zijn pad kwam.

Maarten hoe gaat het met je?

Goed en druk ja de dagen die vullen zich snel, druk met trainen en druk met lezingen. Ik heb twee dochters van 9 en 7 dus ik wil ook zoveel mogelijk tijd met hen doorbrengen.

Je hebt in enkele jaren tijd bijna 18 miljoen euro ingezameld voor jouw stichting de Maarten van der Weijden Foundation en je hebt drie keer de Elfstedentocht gezwommen, waar ligt nou op dit moment jouw limiet qua sport.

Ik denk dat er eigenlijk geen grens is voor duursport en ultrasport. Die grens wordt bepaald hoe weinig een mens kan slapen. Als je een paar uur per nacht slaapt dan is mijn overtuiging dat je dat weken misschien wel maanden en misschien wel een jaar kan volhouden en echt de hele dag kunt sporten. De truc van ultra sport en heel lang sporten is dat de intensiteit heel laag is en dat dus ook je hartslag laag blijft. We hebben bijvoorbeeld een elfsteden triatlon gedaan die dan een week duurt dan is mijn gemiddelde hartslag van 85, 90 en daardoor kan ik het een week volhouden.

Je spreek op jouw website over het stellen van doelen en het behalen van deze doelen, hoe past nou het nemen van een ijsbad in jouw doelen?

Ik zat te denken goh een ijsbad interessant! Misschien ben ik altijd wel aan het kijken welke andere recordpogingen, uitdagingen ik kan aangaan. Nu denk ik dat als je een nieuw doel stelt dat het wel goed is dat je daar even goed over nadenkt. Als ik een doel stel dan kan het zomaar 4, 5, 6 jaar duren. Een van de doelen die ik “een soort van ver weg voor me zie” is dat er wereldrecords zijn met heel lang buiten zwemmen. Met zwemmen zien we dan verschillende variaties zoals met een wetsuit maar ook dat je zonder een wetsuit zwemt. Die zonder een wetsuit, dat zijn eigenlijk, voor mij de meest ambitieuze wereldrecords. Nu ben ik niet zo goed in koud water dus ik dacht, ik zou dat ooit tof vinden, maar mezelf moeten veranderen. Dan moet ik wel beter tegen koud water kunnen. Ik dacht dus een ijsbad is misschien helemaal geen gek idee!

Over mindset en een ijsbad gesproken!Heeft dan het nemen van een ijsbad geholpen met jouw doelstelling en verwacht je dat je inderdaad op open water zonder wetsuit een keer een record gaat halen?

Ik weet niet of ik dat verwacht, ik denk wel dat het me nieuwsgierig heeft gemaakt. Ik geloof nu dat ik best redelijk tegen koud water kan. Ik moet dat nog wel beter beter trainen. Het gebruik van het ijsbad heeft me sowieso heel nieuwsgierig gemaakt. Ik zie dat als een goed stapje in de verkenningstocht, of dat ooit gaat lukken weet ik niet?

Inspireren, vitaliteit en een ijsbad.

Nu spreek je over inspireren en nieuwsgierig zijn, inspireren van anderen dat doe je natuurlijk ook met je lezingen hoe zou jij anderen kunnen of willen inspireren om hun doelen te stellen en bijvoorbeeld een ijsbad nemen of beter aan hun vitaliteit te werken?

Het mooie van doelen stellen is “een goed doel is vaak ook een onzeker doel” een doel waarbij je niet zeker weet of je dat wel gaat halen en wat je heel veel ziet is dat mensen doelen stellen maar dan komen ze op een punt dat het tegenvalt en dan stoppen ze. Dan moet je mentaal weerbaar zijn en ook als het tegenvalt leer je dan doorgaan.

Ik denk dat het ijsbad daar een heel mooi voorbeeld van kan zijn. Een ijsbad nemen als doelstelling dat klinkt een beetje eng en is een onzeker doel, daar heb je misschien aan het begin helemaal geen zin in. Het geeft zelfs een beetje “jeuk” of je dat wel vol kunt houden. Als je eenmaal in het ijsbad zit dan kun je jezelf verbazen door vol te houden en mentaal weerbaar te zijn. Dan blijkt dat je het ook eigenlijk veel beter kunt volhouden dan dat je denkt. Daarom denk ik dat als je een ijsbad kunt volhouden, dan kun je ook andere doelen bereiken. Hierbij kom je ook op momenten dat het zwaar is en waarbij het misschien tegenvalt. Ik geloof dat je die dan ook beter kunt volhouden.

mindset en een ijsbad

Dan is mindset wel een heel belangrijk dingetje want daardoor groeit de mindset! Het gaat nl. niet altijd zoals jij wilt. De enige zekerheid die je hebt is dat het af en toe tegenvalt. Dan dus niet opgeven maar door blijven gaan. Ik denk dat een ijsbad dan heel erg helpt dat is nu wel bewezen.

Over mindset en een ijsbad gesproken!Als je erin duikt en ik weet niet of je dat zelf ervaren hebt maar je cortisolniveau stijgt tijdelijk 500%. Als je in het ijsbad stapt stijgt je dopamine niveau 250% en dat gevoel van euforie dat blijft enkele uren hangen. Dat is natuurlijk heel mooi want dat heb je bij normaal sporten vaak veel minder. Voelt het nemen van een ijsbad ook zo voor jou of heb je dat anders ervaren?

Ja het voelt wel als een overwinning elke keer dat je dat gedaan hebt en ik voel me ook echt een soort van “meer wakker en fitter” als ik in het ijsbad heb gezeten. Of dat komt door de hormonen en de toename daarvan die jij omschrijft dat weet ik natuurlijk niet maar ik kan me er iets bij voorstellen.

Ben je bewust met je ademhaling bezig geweest toen je in het ijsbad ging?

Kijk in eerste instantie schrik je en ga je van nature wat sneller ademen en eigenlijk merk je vanzelf dat het na een tijdje rustiger wordt en dat je comfortabel wordt in een niet comfortabele setting. Je gaat automatisch rustiger ademhalen.

Nu zijn steeds meer mensen bezig met gezondheid lifestyle vitaliteit. Jij doet veel lezingen, daar krijg je ongetwijfeld ook heel vaak vragen over lifestyle en gezondheid. Verwacht jij dat deze trend van lifestyle en gezondheid de komende jaren doorzet en mensen zich meer bewust worden van hun rol in de maatschappij en het behouden en het koesteren van hun gezondheid en vitaliteit?

Ja ik denk ik dat die trends dat mensen bewuster gaan leven en dat ze nadenken over hoe kunnen we de tijd die we hier hebben zo zinvol mogelijk besteden, passend bij wie jij bent. Ik denk dat dat een steeds grotere rol gaat spelen. Op welke manier dan exact, ja dat is wel heel lastig gissen want je ziet wel dat daar natuurlijk al een heleboel manieren voor zijn. Het is een beetje gissen hoe dat het er over een paar jaar uitziet denk ik.

Hoe kijk jij tegen stress aan?

Stress kun je het beste mijden! Wat bij mij helpt als ik in een stressvolle situatie terecht kom en wat ik eigenlijk liever niet heb, dan bedenk ik me altijd “wat is het ergste dat er kan gebeuren?” Als ik dan een soort van acceptatie heb voor het ergste dat kan gebeuren en waarvan ik weet dat dat zeer waarschijnlijk niet gebeurt, dan ontstaat er vanzelf een soort van ontspanning.

Inspireren voor een ijsbad

Als je nou zou mogen kiezen, wie zou jij wel eens willen inspireren of enthousiasmeren om gedurende enkele weken of enkele maanden een ijsbad te nemen?

Dat is lastig…. ik zou het wel interessant vinden voor middelbare scholieren omdat die best wel bezig zijn met zingeving. Wat doe je hier en wat wil je in het leven bereiken en de wereld is zo complex geworden. Het leven is nu eenmaal soms lastig en het gaat altijd anders dan dat je denkt. Ik zou het heel uitdagend vinden om middelbare scholieren de ervaring te geven dat een ijsbad in eerste instantie heel naar is en dat je lichaam schreeuwt “ik wil hier direct uit” maar dat als je dat eventjes volhoudt het wel kan en dat het dan ook altijd lukt.

Dat is een mooie doelstelling om achteraan te jagen Maarten, dankjewel voor het interview.

Lees ook eens de blog over de kracht van het ijsbad!

Wil je uiteindelijk wekelijks of dagelijks een ijsbad nemen kijk dan eens verder op mijn eigen ijsbad kopen. Ook hier kan jouw ademcoach of Wim Hof trainer in bemiddelen en adviseren.
Wil je de voordelen van het nemen van een ijsbad ook eens ervaren? Neem dan contact op voor meer informatie.