Nervus Vagus en het ijsbad

Veel mensen vragen zich af waarom de Wim Hof-methode zo’n krachtig effect heeft op zowel de mentale als fysieke gezondheid. Dit heeft verschillende redenen. Een van de belangrijkste redenen is dat koude training een van de meest effectieve manieren is om de nervus vagus te stimuleren. Maar waarom is dit zo belangrijk en hoe helpt kou hierbij? Om dit te begrijpen, moeten we eerst weten welke rol de nervus vagus speelt in ons lichaam.

De rol van de Nervus Vagus

De nervus vagus is de grootste zenuw van het autonome zenuwstelsel. Het verbindt het brein met belangrijke organen zoals het hart, de longen, de darmen en de maag. Deze zenuw heeft voornamelijk invloed op het parasympathische zenuwstelsel, dat het lichaam in een ruststand brengt na een stressvolle situatie. Dit wordt bereikt door de hartslag te verlagen, de spieren te ontspannen en het stresshormoon cortisol te verlagen. Dit staat in contrast met het sympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de “fight or flight” reactie.

Neurotransmitters

De neurotransmitters GABA, noradrenaline, acetylcholine en oxytocine spelen een belangrijke rol bij de werking van de nervus vagus. De neurotransmitter GABA is de belangrijkste remmende neurotransmitter in ons lichaam. GABA heeft een kalmerende invloed op onze hersenen. Als we veel prikkels binnen krijgen, zorgt GABA dat onze overactieve zenuwcellen in werking worden geremd.

 • GABA is cruciaal voor waarneming en geheugen
 • noradrenaline is nodig voor motivatie, alertheid en concentratie
 • acetylcholine beïnvloedt reactiesnelheid, geheugen en creativiteit
 • oxytocine vergroot empathie en de behoefte om verbonden te zijn met anderen.

Lagere vagale toon

Helaas functioneert de nervus vagus niet altijd optimaal en heeft het vaak een lagere activiteit dan gewenst, wat resulteert in een lage vagale toon. Dit heeft negatieve gevolgen, zoals verminderde concentratie en focus, slaapproblemen, slechter geheugen, verminderde energie, diabetes, constipatie, verminderde weerstand tegen ontstekingsziekten, verminderde aanmaak van het menselijk groeihormoon, verminderde aanmaak van nieuwe breincellen, een hogere kans op spanningshoofdpijn, obesitas en andere gezondheidsproblemen.

Stimuleren Nervus Vagus

Gelukkig kunnen we de activiteit van de nervus vagus beïnvloeden. Er zijn verschillende manieren om dit te stimuleren, zoals een gezond dieet, het onderhouden van goede relaties, ademhalingsoefeningen, meditatie en zingen of hummen. Van al deze methoden is koude training de meest effectieve manier. Of je nu een koude douche neemt een ijsbad neemt of je gezicht in ijskoud water dompelt, het stimuleert de nervus vagus en ontspant het lichaam. Het verhoogt ook het energieniveau, metabolisme, helpt bij het reguleren van bloedsuiker en zorgt voor een consistente hartslag.

Koude training het ijsbad en de Nervus Vagus

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die regelmatig koude douches of een ijsbad nemen zich 29% minder vaak ziek melden dan mensen die dit niet doen. Koude training is toegankelijk voor iedereen en gemakkelijk te implementeren. Het kan beginnen met een koude douche, waarbij je de temperatuur geleidelijk aan verlaagt, en vervolgens kan je overgaan op koude waterimmersie ofwel koude therapie, zoals een ijsbad. Ook het onderdompelen van je gezicht in koud water kan al een positief effect hebben.

Kortom, de nervus vagus speelt een cruciale rol in ons lichaam en het stimuleren ervan kan leiden tot positieve emoties en een goede fysieke en mentale gezondheid. Koude training is een effectieve manier om dit te bereiken en kan worden geïmplementeerd door middel van koude douches, ijsbaden of het onderdompelen van het gezicht in koud water.

Symptomen van een slecht werkende Nervus Vagus

Externe factoren zijn er vaak de oorzaak van dat onze hersenen en dus ook de Nervus vagus uit balans is. Dit kan komen door te weinig beweging, voeding, slaapgebrek, alcohol en vooral stress waaraan je wordt blootgesteld. Veel voorkomende symptomen van een slecht werkende Nervus Vagus zijn:

 • Chronische vermoeidheid
 • Hoofdpijn of migraine
 • Vergeetachtigheid
 • Depressie gedachten
 • Spijsverteringsproblemen
 • Laaggradige ontstekingen
 • Epilepsie
 • Maagen darm problemen
 • Angstaanvallen
 • Rugpijn
 • Ademhalingsproblemen

De nervus vagus heeft baat bij ontspanning en niet alleen het nemen van een ijsbad kan je hierbij helpen. Er zijn ook diverse oefeningen die je de nervus vagus tot rust kunnen brengen. Vaak kan een ademcoach of gespecialiseerde therapeut jou met speciale oefeningen ondersteunen. Lees ook eens het artikel op de website van B-Me over de Psoas. Een juiste ademhaling, de Nervus Vagus, de Psoas en een ijsbad zijn 4 ijzersterke manieren om in beweging of juist tot rust te komen.

Lees ook eens de blog over de kracht van het ijsbad!

Wil je uiteindelijk wekelijks of dagelijks een ijsbad nemen kijk dan eens verder op mijn eigen ijsbad kopen. Ook hier kan jouw ademcoach of Wim Hof trainer in bemiddelen en adviseren.
Wil je de voordelen van het nemen van een ijsbad ook eens ervaren? Neem dan contact op voor meer informatie.