0

Bruin vet, wat is dat nu precies?

Wist je dat we twee kleuren vet in ons lichaam hebben? Wit vet hebben we als we te zwaar zijn en overgewicht hebben en is ongezond. Bruin vet is dat andere vet en is juist gezond omdat het suikers en vetten omzet in energie. Bruin vet is een soort kachel van ons lichaam en verbrand overtollig (wit) vet.
De energiefabriekjes in ons bruine vet zijn verantwoordelijk voor dat verbranden, dit zijn zogenaamde mitochondriën. Bruine vetcellen hebben veel van deze mitochondriën en zijn dus erg belangrijk. Zoogdieren die een winterslaap houden, gebruiken bruin vet om tijdens hun winterslaap warm te blijven.

Bruin vet en een gezond hart

Bruin vet is goed voor je hart en kan overgewicht tegengaan. Bruin vet verlaagt je LDL cholesterol en verhoogd het goede cholesterol (HDL). Indirect gaat het dus ook nog slagaderverkalking tegen. Slagaderverkalking staat in direct verband met hart- en herseninfarcten.
Ontstekingsprocessen spelen ook een rol bij het ontstaan van slagaderverkalking. Bruin vet bevindt zich vooral op de essentiële plekken van ons lichaam; de hoofdslagaders, het zenuwstelsel en ons hart. Onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met de verwarmende functie van bruin vet. Wanneer je in een ijsbad gaat zitten merk je ook dat je lichaam moeite gaat doen om je “core” te beschermen/verwarmen want juist op die cruciale plekken moet het lichaam op temperatuur blijven.

Wit vet versus bruin vet

Wanneer we te veel wit vet hebben kunnen er chronische laaggradige ontstekingen ontstaan. Dit wordt wel eens vergeleken met een soort veenbrandje waarbij het immuunsysteem continu actief is. Dit heeft te maken met de zogenaamde hoge leptinespiegels. Deze leptinespiegels zorgen voor de aanmaak van een ontstekingsbevorderende stofje. Dit kan onder andere leiden tot het metabool syndroom, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht en een hoog glucosegehalte.
Het verhogen van het bruin vet gehalte kan dus een belangrijk onderdeel van je gezondheid zijn. Er zijn een aantal interventies die je kunt doen om het gehalte bruin vet te verhogen. Het nemen van een ijsbad is er een van. Koude prikkels zet aan tot het aanmaken van bruin vet, intermittent vasten help daar ook bij.

.