Mindset en het nemen van een IJsbad.

Bij het nemen van een ijsbad is ademhaling en mindset doorslaggevend. Kan ik dat zomaar doen? Mij niet gezien, bbbrrr….. dit zijn maar enkele veel gehoorde opmerkingen als het nemen van een ijsbad ter sprake komt.

Wel eens een hap uit een citroen genomen terwijl je dacht dat het een sinaasappel was?  “It is all about mindset”.

“This Is the Mindset That Separates Those With Extraordinary Lives From Everyone Else” zei Steve Jobs 22 jaar geleden en het is vandaag de dag nog steeds waar.

Bij het nemen van een ijsbad is dit niet anders. Mindset en ademhaling zorgen ervoor dat ijskoud water gewoon koud water is. De eerste keer zal je lichaam een directe vluchtreactie vertonen. Logisch, want heel even geeft het lichaam een shock reactie. Als je hier niet aan toegeeft en rustig ademt kom je al snel tot de conclusie “ok, het is koud” maar hoe erg is het eigenlijk. Vliegensvlug wordt er een dun laagje rondom je lichaam gecreëerd waardoor het al snel minder koud wordt. Hoe stiller je in het water zit, hoe sneller het minder oncomfortabel begint te voelen.
Je ademt langzaam in door de neus en langzaam uit door de neus (of de mond). Je wordt rustiger en jouw mindset weet dat je het aankunt.
Je voelt de sensatie, vaak als eerste in je handen en voeten. De warmte van je lichaam beschermd je “core” ofwel jouw vitale organen, waardoor de voeten snel afkoelen en er prikkels ontstaan. Jouw mindset samen met jouw ademhaling wordt hierbij steeds belangrijker als je weet dat je dit makkelijk aan kan.

Luister naar je lichaam

Wanneer je een ijsbad neemt is het uiteraard belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Bouw het daarom langzaam op en maak er geen wedstrijd van. Begin eens met 1 minuut in een ijsbad, adem rustig en vertrouw op je lichaam. Wanneer dit goed voelt kun je het de volgende keren eens 1,5 tot 2 minuten proberen. Wordt het echt te koud dan stap je uit het ijsbad. Blijf er nooit te lang in zitten. Ben je eenmaal uit het bad zorg dan dat je snel warm wordt. Droog je goed af, beweeg voldoende en drink bijvoorbeeld een kop hete thee.

Minder ontstekingseiwitten

Door het nemen van een ijsbad zijn er vrijwel geen ontstekingseiwitten meer in je lichaam waardoor je je oprecht beter gaat voelen en je immuniteit verbetert. Ook sporters nemen steeds vaker een ijsbad waardoor ze minder spierpijn hebben na een inspannende sport prestatie. Een ijsbad zorgt er tevens voor dat je “aan” staat. Je bent er scherper en wakkerder door.
Vertrouw je jouw lichaam niet helemaal, raadpleeg dan altijd eerst een arts.