0

Ademen en het nemen van een ijsbad.

Als ik rustig ben kan ik veel meer aan……. herkenbaar? Bij het nemen van een ijsbad is dat precies zo. Wanneer ik rustig ademhaal heb ik meer veerkracht en kan ik dus meer aan, ben ik flexibeler, creatiever en kom ik minder snel in een vluchtmodus. Heel even kom ik in de vluchtmodus als het water echt koud is. Echt koud is richting het vriespunt. Al heel snel overwin ik dit door mijn adem leidend te maken. Ik voel mijn buik bij iedere inademing naar buiten gaan en bij iedere uitademing naar binnen. Ik adem door de neus in en soms door de neus uit. Al heel snel vormt mijn lichaam een onzichtbaar filmpje rondom mijn lichaam waardoor het alleen nog bij mijn voeten en handen koud aanvoelt.

Het ademen gaat steeds gemakkelijker vooral met de juiste ademtechniek, geleerd van mijn ademcoach. Ik wordt nog rustiger en blijf relaxed zitten in mijn Osos Polar ijsbad. Zit je er voor de eerste keer in, bouw het dan langzaam op. Begin eens met 1 minuut rustig ademen in het ijsbad. Gaat dat goed dan bouw je dit uit. Soms blijf ik er een minuut of 5 in zitten, soms iets langer en soms iets korter. Belangrijk hierbij is het ademen en het blijven luisteren naar je eigen lichaam. Het nemen van een ijsbad is geen wedstrijd.

Ademen en je lichaam voorbereiden op het ijsbad

Spring nooit zo in het ijsbad maar zorg ervoor dat je rustig ademt en de tijd neemt. Doe enkele oefeningen waardoor je in de juiste mindset komt. Ben je er dan klaar voor, stap in het ijsbad en dompel je langzaam onder tot ongeveer je schouders. Je nek mag boven water uit steken. Luister naar jouw lichaam, adem rustig en vertrouw op je lichaam. Wanneer dit goed voelt kun je het de volgende keren eens 1,5 tot 2 minuten proberen.

Wordt het echt te koud dan stap je uit het ijsbad. Blijf er nooit te lang in zitten. Ben je eenmaal uit het bad zorg dan dat je snel warm wordt. Droog je goed af, doe een paar minuten enkele bewegingen zodat je lichaam tot rust komt beweeg voldoende en drink daarna bijvoorbeeld een kop warme thee.

Vertrouw je jouw lichaam niet helemaal, raadpleeg dan altijd eerst een arts.