Bruin vet aanmaken, koudetechniek en een ijsbad

Netflix documentaire “ask the doctor”.

Deze week werd ik gewezen op een Netflix serie uit 2017, “Ask the doctor. Drie vriendelijke artsen delen hun expertise, ontrafelen medische fabels en testen de nieuwste behandelingsmethoden voor allergieën, diëten, slapen en meer.” De aflevering Obesity gaat over afvallen en waarom dat soms zo moeilijk is.  Netflix schrijft in de introductie: “Waarom is het zo moeilijk om af te vallen en niet meer aan te komen? De artsen onthullen triggers voor overeten en leren over een vet dat ons dunner kan maken.”

Bruin vet en het nemen van een ijsbad

In deze serie worden een aantal zeer interessante feiten ontrafeld die direct te maken hebben met het nemen van een ijsbad en het aanmaken van bruin vet. Obesitas is een serieus probleem en 1/3 van de wereldbevolking kampt tegenwoordig met overgewicht. In Melvins Monash University in Melbourne ondergaat een van de artsen een experiment van Brian Oldfield, Professor of Physiology at Monash University. Met behulp van een speciale MRI ondergaat de proefpersoon een onderzoek waar hij wordt  bloot gesteld aan koude. Gedurende anderhalf uur wordt de lichaamstemperatuur van de arts door middel van een speciaal pak waardoor ijswater stroomt gekoeld. De huid temperatuur wordt gekoeld naar uiteindelijk 26 graden. Dat is ongeveer de temperatuur waarop de lichaamstemperatuur zo ver is gedaald dat er bruin vet wordt aangemaakt. Tijdens het experiment tonen ze aan dat er bij die temperatuur iets veranderd in de hersenen en er in het lichaam bruin vet wordt aangemaakt.

Bruin vet bevat bruine mitochondriën.

Bruin vet bevat bruine mitochondriën, zogenaamde krachtcentrales van de cel die energie verbranden. Deze energie wordt verbrand zonder dat de proefpersoon beweegt. Overigens waar blijft die energie dan? Die wordt eenvoudig als CO2 uitgeademd. Overtollig vet en obesitas bestrijden door het nemen van een ijsbad. Het experiment is opgestart om te bezien of er in de toekomst een medicijn tegen obesitas kan worden gemaakt.

Neem een ijsbad.

Er is echter een veel eenvoudiger oplossing: neem regelmatig een ijsbad!
Wanneer je 2 minuten een ijsbad neemt zul je ervaren dat er voelbaar iets veranderd in je lichaam. Los van alle voordelen zoals 250% meer dopamine, een betere immuniteit, minder ontstekingen, minder stress, toont dit onderzoek aan dat het nemen van een ijsbad een prima middel is om gezonder en gelukkiger te worden en af te vallen.

Neem niet zomaar ineens een ijsbad maar doe dit de eerste keren wel altijd onder begeleiding. Er zijn veel goede adem coaches of Wim Hof trainers die je kunnen begeleiden. In Nederland en België worden er wekelijks workshops gegeven waar je kunt kennismaken met het nemen van een ijsbad. Als je eenmaal ervaren hebt welke enorme boost jouw lichaam krijgt is de keuze snel gemaakt.

Wil je uiteindelijk wekelijks of dagelijks een ijsbad kijk dan verder op mijn eigen ijsbad. Ook hier kan jouw ademcoach of Wim Hof trainer in bemiddelen en adviseren. Wil je de voordelen van het nemen van een ijsbad ook eens ervaren? Neem dan contact op voor meer informatie.