Een ijsbad nemen? mij niet gezien, bbbrrr…….

Zo begint het maar al te vaak als ik vertel over het nemen van een ijsbad of wie er een ijsbad koopt. Toch was er een dappere coachee die het toch wel eens wilde weten. Het relaas staat hieronder.

Het nemen van een ijsbad. Ja, je leest het goed, in een bad van 5 graden zitten! Het innerlijke ijskonijn ontdekken en de wereld van koude-immuniteit binnen stappen. En natuurlijk speelt een correcte ademhaling daarbij een cruciale rol.

Boost jouw immuunsysteem

Laten we beginnen met het feit dat het immuunsysteem altijd een beetje lui lijkt te zijn, vooral in de winter. Sommige personen zijn vaak ziek en soms lijkt het bij het eerste zuchtje wind al raak te zijn. Toen deze coachee hoorde over de voordelen van ijsbaden voor je immuunsysteem, dacht ze, waarom niet? Hoe erg kan het zijn?

Toen ze voor het bad stond, voelde ze haar hartslag al sneller gaan en begon ze te twijfelen “ben ik wel dapper genoeg”? Maar goed, ze liet zich niet kennen en ging ervoor. Het moment dat ze haar tenen in dat ijskoude water stak, voelde ze een schok door haar hele lichaam gaan. Het was alsof haar hersenen plotseling een volledig functionerend luchthaventerminal werden, met alarmen die afgingen en overal rode waarschuwingslichten. Haar eerste gedachte was: “Dit is een vergissing!” VLUCHTEN!
Maar toen dacht ze aan haar immuunsysteem en de beloofde voordelen.

Ademhaling en een ijsbad

En dat is waar ademhaling in het spel komt. Ze begon langzaam en diep te ademen, zoals ze had geleerd van haar ademcoach, bij yogalessen en bij het mediteren. Het was net alsof haar ademhaling haar innerlijke kapitein op het schip was, en hij zei: “Alle hens aan dek, jongens! We moeten hier doorheen!” Ze concentreerde zich op haar ademhaling en probeerde rustig te blijven terwijl ze langzaam verder het ijsbad inzakte. Na een paar seconden – die eeuwig leken te duren – begon ze zich eigenlijk beter te voelen. Ze voelde haar huid tintelen en haar lichaam opwarmen van binnenuit. Het was alsof haar immuunsysteem wakker werd en zich realiseerde dat het tijd was om in actie te komen. Ze verliet het ijsbad met een gevoel van triomf en een onverwachte dosis zelfvertrouwen.

En weet je wat? Sindsdien is ze niet ziek geweest en neemt ze minstens iedere week eenmaal een ijsbad. De eerste keren onder begeleiding maar sinds kort geheel zelfstandig! Ze heeft het gevoel dat haar immuunsysteem sterker is dan ooit tevoren.

Cortisolspiegel

Stress en een te hoog cortisol niveau zijn killers. Eigenlijk willen we en zouden we die beter moeten kunnen reguleren. Dus, beste lezers, als je je immuunsysteem een boost wilt geven en een avontuurlijke uitdaging wilt aangaan, overweeg dan eens een ijsbad. Vergeet niet om je ademhaling onder controle te houden en jezelf aan te moedigen zoals deze coachee dat deed. Doe het de eerste keren wel onder begeleiding. Onthoud het belang van ademhaling en laat je niet afschrikken door die eerste schok van kou. Je lichaam kan meer aan dan je denkt, en je immuunsysteem zal je dankbaar zijn. En terwijl je daar zit, bedenk dan dat je cortisolspiegel langzaam zal afnemen, waardoor je stressbestendiger wordt.

Wil je uiteindelijk wekelijks of dagelijks een ijsbad kijk dan verder op mijn eigen ijsbad. Ook hier kan jouw ademcoach of Wim Hof trainer in bemiddelen en adviseren. Wil je de voordelen van het nemen van een ijsbad ook eens ervaren? Neem dan contact op voor meer informatie. Er is al een voorbereid ijsbad van Euro 1.450,= op basis van ijsblokken.